In Memoriam - Arno van der Heijden

 

Geen toespraken, geen bloemen!
Arno stond altijd op het programma van Theater in de Warf. In maart 2021 zou hij zijn programma "Geen 18 meer" komen spelen, maar Corona gooide roet in het eten. In 2022 toen de theaters weer los mochten werd duidelijk dat Arno zelf niet meer kon.

Arno had een bijzondere band met ons theater en wij met hem. Vanaf de beginjaren van de voorstellingen in de Warf was Arno erbij. Als Stephane Kloosterboer van het legendarische Trio Kloosterboer en later solo met Bas en Pjotr. Hilarische optredens waren het, maar ook weemoedig en romantisch. Je kon met meneer van der Heyden alle kanten op. Vooral de laconieke manier waarop hij met onderbrekingen, die door anderen als storend zouden zijn ervaren, omging was formidabel.

Hij vond het leuk om in Warfhuizen te zijn en struinde graag door het dorp om merkwaardige wetenswaardigheden uit dorpsbewoners te kletsen. Een aantal van zijn voorstellingen beleefde hier de eerste uitvoering. Die mochten overigens geen première heten. Hij was één van de eersten die interactieve elementen in zijn voorstellingen opnam. Mensen werden door hem gebeld of konden hem bellen. Er lag een 100 meter lange kabel om bij de buren een internetverbinding te maken. De foto's, overdag door Pjotr gemaakt, werden 's avonds, mét de wetenswaardigheden, naadloos ingepast in het programma.

Het was een apart mens en dat was het. We gaan hem en z'n kwajongenspresentatie erg missen, meer dan in woorden uitgedrukt kan worden. De "Haide Bliksem Pries" is een terechte beloning voor een leven lang ten dienste van het verspreiden van (Groningse) cultuur.

We delen daarom zijn afscheidsfilm met jullie. Het is een compilatie van nummers uit "Geen 18 meer", die hij nog op heeft kunnen nemen en die hij zelf aan elkaar praat toen zijn stem het al bijna had begeven.

Vermoedelijk rust hij niet in vrede, maar gaat ie, waar hij ook is, door met waar hij hier noodgedwongen mee moest stoppen.

De film die tijdens het afscheid van Arno is vertoond