Waark
"Mien tanne Agga"

Voorstelling gaat niet door.
Er wordt gezocht naar een nieuwe datum.

Tante Gerarda(Agga) Geertsema speelde een belangrijke rol in de bakkersfamilie in het naoorlogse Muntendam, waaractrice Janneke Geertsema opgroeide.Toen Janneke Geertsema in 1948 werd geboren, was haar tante Agga 41 jaar oud. Agga werd als minder begaafd beschouwd: ze moest achterin de klas zitten en werd uiteindelijk van school gehaald omdat ze niet tegen de rook van de kolenkachel kon. Ze ging vervolgens brood bezorgen in Tussenklappen, tot aan Zuidbroek.

Tijdsbeeld
In de monoloog krijgen we door de ogen van Agga een tijdsbeeld gepresenteerd waarin o.a. de oorlog en de Jodenvervolging hun schaduwen vooruitwerpen. En we zien de tijd van de wederopbouw. In het Amerika van de jaren dertig ontwerpt deOstfries Ubbe Iwerks als partner van Walt Disney de cartoonfiguur Mickey Mouse. Tante Agga ziet in 1937 voor het eerst een afbeelding ervan in het blad Vrouwenleven en begint te breien om vervolgens nooit meer op te houden.Tante Agga ziet alles gebeuren, blijft zichzelf en zo wordt ze voor Janneke de personificatie van een verloren gegane tijd. Als geen ander weet schrijver Jan Veldman de juiste, beeldende toon te treffen. In het harde en prachtige Gronings van Muntendam zet hij een tijdsbeeld neer dat gaat leven. Tante Agga maakt vanzelfsprekend deel uit van dat taaldecor en we voelen de band tussen tante en nicht Geertsema.

Meer informatie

Arno van der Heyden
met medewerking van Bas Mulder en Pjotr Wiese

Muzikaal cabaret
www.broekenbuuren.nl/theater | www.arnovanderheyden.nl

Audio & Video Materiaal:
Meerdere liedjes (audio) zijn beschikbaar via Broek & Buuren.
theater@broekenbuuren.nlwww.broekenbuuren.nl/theater

DE PERS OVER DE VORIGE VOORSTELLING VAN ARNO

“De bron van zijn repertoire bruist nog altijd van vintage, de ruis van chansons, klassieke Franse sferen, aangenaam vormgegeven vrouwen en het vertrouwde gereutel van de Citroën 2CV. Daar is Arno van der Heyden goed in en hij brengt sterk materiaal mee. Met fraai gebeeldhouwde zinnetjes, de zingende zaag en de viool ter hand, bewijst hij zelfzelf een dienst, spannend begeleid door Bas Mulder.”

“Pjotr Wiese is opnieuw in topvorm paraat voor de registratie van live beelden. Hij is sneller dan het licht in zijn visie, de improvisatie en de montage van geestige, karakteristieke opnamen van diverse locaties.”
Jacques d’Ancona, Dagblad van het Noorden, 27 januari 2018 over de voorstelling Heksenjacht

“Dat programma, dat is een juweel. Het werkt ongeveer zo. Arno treedt op in een theater of cultureel centrum in dorp D. Op de dag van de voorstelling doet hij veldonderzoek in datzelfde dorp. Hij spreekt met inwoners en fotografeert en filmt saillante eigenaardigheden. Het resultaat van dat onderzoek vermengt hij ogenschijnlijk moeiteloos met het hoofdthema, te weten het bevorderen van de verkeersveiligheid in dorp D. Als directeur/eigenaar van een ter zake kundig bureau weet hij ook hoe dat moet. Er moet een rotonde komen, en wel op de plaats van het theater. Wat een briljante vondst!”

“Pjotr Wiese levert met interactieve fotografie een belangrijke bijdrage. (…) Dat had ik nog niet eerder meegemaakt. Het werkt als een speer.”
Wim Bender, www.wimbender.nl, 11 oktober 2016 over de voorstelling U bevindt zich hier